SAZON, Methode Kunstvak Havo / Vwo

2012 – 2020 – In opdracht van Fundashon Material pa Skol

 

‘ Sazon’ is een methode voor het examenvak Kunstvak voor Havo/Vwo op Curacao. Het examen in dit vak behelst de kunst- en cultuurgeschiedenis van de 20e eeuw, uitgaande van Curacao, uitbreidend naar de regio en de rest van de wereld.

‘Sazon’ is een website waarop Havo/Vwo scholen en de betreffende leerlingen kunnen inloggen. De methode bestaat uit 6 modules die elk een bepaalde periode behandelen van de 20e eeuw, door middel van teksten, afbeeldingen, video- en audiofragmenten. Aan bod komen de geschiedenis met de focus op Beeldende kunst, Muziek, Theater, Film en Architectuur. Er zijn opdrachten, begrippen en genres/stromingen worden uitgelegd en in ‘Inspiraties’ worden linken gelegd met hedendaagse kunst en cultuur.

Een eerste versie van ‘Sazon’ is opgeleverd in 2012. In 2019-2021 zijn module 1 t/m 3 gereviseerd. Inmiddels zijn de eindtermen voor het vak aangepast en moet ‘Sazon’ ook daarop weer aangepast worden. Die opdracht laat op zich wachten. Ondertussen wordt de methode gebruikt door de vier Havo/Vwo scholen op Curacao.

‘Sazon’ is niet openbaar toegankelijk, alleen voor leerlingen en docenten Kunstvak van de betreffende scholen.